Örter i kosmetika: Hur fungerar det?

Av Therese Holm


Kosmetisk användning av örter handlar om mycket mer än te och att tvätta håret. Växtextrakt och oljor har många vårdande egenskaper, precis som aktiva ämnen som utvinns ur växterna. Läs vidare för att få veta exakt vilka fördelar växter kan ge just dig och dina skönhetsrutiner!

Örter i kosmetika: Varför är det så effektivt?

Små, grönskande växter ser så enkla ut. Inget i utseendet avslöjar deras antioxidanter, vårdande och läkande egenskaper, men faktum är att örter har bättre effekt än många artificiella produkter. Detta beror såklart på det som finns inuti örterna!

  • Flavonoider är en av de mest värdefulla egenskaperna för utseendet. Flavonoider är ett slags färgämne som gör underverk för huden. De absorberar skadliga UVA- och UVB-strålar för att fungera som solskydd, stärker blodkärlens väggar, stimulerar blodomloppet, och skyddar mot fria radikaler som skadar huden.
  • Saponiner fungerar antiinflammatoriskt och lindrar svullnader. Dessutom förbättras blodomloppet genom att ämnet förser huden med syre och ger den en hälsosam ton. Saponiner påverkar även vattenansamling i huden och gör att cellernas membran lättare kan penetreras. Detta gör att aktiva ingredienser i krämer och geler lättare kan tränga in i huden.
  • Fytohormoner var ett riktigt genombrott när de upptäcktes! När de används i kosmetiska produkter agerar de främst genom att förbättra hudens allmänna tillstånd, stimulera dess egna reparationsprocess, och vårda huden till en friskare look. Fytohormoner främjar även produktionen av hyaluronsyra, vilket gör att huden lättare kan återfuktas och bli mer elastisk.

Vilka örter är bäst för huden?

Basilika

Olja från basilika är en vanlig ingrediens i krämer, balsam och duschkräm. Oljan innehåller terpen som rengör, tannin som är antiinflammatoriskt och antibakteriellt, saponiner, flavonoider, vitamin A C och K, samt mineraler som vårdar hud och hår. Exempel på dessa mineraler är järn, kalcium och mangan. Te med basilika är perfekt att skölja håret med!

Dragon

Essentiella oljor är en av de mest populära produkterna på dragon. De kan till exempel användas i aromaterapi, i krämer och serum, och i hårmasker. Dragon innehåller många flavonoider och mycket tannin, vilket är perfekt för oljig hy. Dessutom vårdar dragon håret genom att motverka bakterier och svamp, rengöra huden, och minska produktionen av talg.

Koriander

Koriander och korianderolja är perfekt för hårbehandlingar med olja! Det motverkar håravfall, stärker rötterna, och minskar risken för att håret ska tunnas ut och se trist ut. Koriander innehåller mineraler som kalium, kalcium, järn, mangan och magnesium, vitamin A, C och K, betakaroten, och folsyra. Folsyra är ovärderligt när det gäller hår- och hudvård!

Persilja

Här hittar vi de så kallade ungdomsvitaminerna: C, E och A. Dessa är naturliga antioxidanter som motverkar hudens åldrande. Persilja, som innehåller många flavonoider, återfuktar huden och gör den ljusare. Detta beror främst på den stora mängden klorofyll. Dessutom gör de många mineralerna (järn, mangan och kalcium) att huden vårdas bättre.

Brännässla

Den här örten har länge använts för att motverka mjäll och oljigt hår. Brännässlor tar hand om all överflödig talgproduktion. Olja från brännässlor kan appliceras på naglarna för att vårda och stärka dem. Örten innehåller många vitaminer och mineraler, och kan därför anses som en slags ”multivitamin”. Den rengör och lugnar huden, vårdar den, och motverkar oljighet.

Åkerfräken

Förutom att stärka hår och naglar fungerar åkerfräken alldeles fantastiskt i schampo och balsam. Om du dricker ett te gjort på åkerfräken, eller badar i ämnet, svettas du inte lika mycket! Åkerfräken innehåller kiseldioxid (som gör håret starkt och glansigt, samt hindrar naglar från att gå sönder), flavonoider, mineralsalt, ekologiska syror, och saponiner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *