Vårda huden på hösten: enkla och effektiva metoder för att ta hand om dig efter sommaren

Av Therese Holm


Sommarens soliga dagar lämnar ofta oönskade spår: ojämn solbränna, missfärgningar, och uttorkad hud. Som tur är kan man göra huden vacker igen! Här hittar du höstens bästa hudvårdsmetoder.

Att känna sig lite hängig på hösten är inte bara inbillning. När solen och hettan avtar minskar också vårt välmående. Visste du till exempel att huden kan drabbas av höstdepression? Efter semestern blir huden dessutom ofta uttorkad, missfärgad, och glåmig. Med andra ord kan du behöva en energikick som återställer hudens lyster!

Höstens hudvård

De svalare månaderna är ett perfekt tillfälle att vårda huden efter sommarens värme. På kvällarna kan du till exempel göra ditt eget hemmaspa! När solen inte är lika stark kan du göra alla de skönhetsbehandlingar som inte passar lika bra på sommaren. Du kan såklart göra professionella behandlingar på salong, men hemmaspa vinner garanterat.

1. Exfoliering

Efter semestern behöver du garanterat börja med exfoliering. En bra skrubb (såväl hemma som på salong) tar bort döda hudceller och minskar synligheten hos eventuella missfärgningar som uppstått efter att du utsatts för solens strålar. Faktum är att exfoliering är en mycket viktig process att genomföra under hösten. Det återställer hudens naturliga färg och lenhet. I många fall är vi torra och har ojämn solbränna, vilket kräver en peeling för att åtgärda.

2. Pånyttfödelse

Hud som tröttnat på solen saknar ofta ordentlig näring. Med hjälp av masker och behandlingar kan vi förse huden med rätt vitaminer, mineraler och fettsyror. Det stärker hudens inre struktur, elasticitet och utseende. Med andra ord är det ett viktigt steg i processen att göra huden vacker igen!

3. Återfukta

Vad saknar huden mest efter semestern? Just det: fukt. Värme, sol och vatten bidrar till att torka ut huden. Förutom att bli torr och sträv kommer huden också att irriteras. På hösten kan du till exempel använda en bra ansiktskräm med hyaluronsyra eller karbamid, och genomgå behandlingar som fokuserar på att återfukta huden på djupet. Kom ihåg att återfuktning är minst lika viktigt på vintern, för både utseende och funktion!

4. Skydd

Hudvård innebär också att agera proaktivt. På hösten kan vi sluta med solskydd och istället fokusera på skydd mot kyla, vind, regn, och torr luft i uppvärmda rum. Ett bra läppstift som skyddar läpparna mot uttorkning kan också vara på sin plats, precis som kosmetika med mjukgörande ingredienser. Ett bra exempel på detta är oljor som gör huden vacker och frisk oavsett årstid.

Hemmabehandlingar för huden

  • serum med vitamin C eller en vitaminblandning
  • hemmagjord exfolierande skrubb, t.ex. olja med hallonfrön eller havregryn
  • naturliga ansiktsoljor som motverkar uttorkning
  • ansiktskräm med hyaluronsyra och/eller panthenol
  • avslappnande, uppfriskande bad
  • en balanserad kost med mycket frukt och grönsaker (som är rika på vitaminer)

Vilka behandlingar ska jag göra i höst?

Om du inte har tid att göra egen kosmetika, eller om du vill fokusera lite extra på huden, kan du uppsöka en skönhetssalong. Många av dem erbjuder särskilda behandlingar som passar extra bra på hösten, och de kan vara värda att testa. Prova gärna någon av följande behandlingar i höst!

  • Kemisk peeling är en perfekt lösning om den hemmagjorda skrubben inte räcker till. Vid exfolieringen används fruktsyror som glykolsyra eller mandel, vilka skonsamt exfolierar döda hudceller. Efter behandlingen blir huden både ren och len!
  • Mesoterapi kan utföras med nålar, mikronålar, eller utan nålar. Behandlingen går ut på att applicera en särskild hudvårdsprodukt med hjälp av ett ultraljud. Tack vare detta kan huden absorbera ämnen som i vanliga fall hade stoppats av hudens yttre lager.
  • Sonofores är ett bra sätt att vårda och återfukta huden på djupet utan att blanda in nålar. En hudvårdsprodukt appliceras med hjälp av ett ultraljud. Precis som i mesoterapin låter detta huden absorbera ämnen som i vanliga fall hade stoppats av hudens yttre lager.
  • Microdermabrasion är perfekt på hösten eftersom det rengör, föryngrar och stärker huden på djupet. De särskilda små ”huvudena” rengör huden från förhårdnader och stimulerar den naturliga återväxten. Gamla hudceller ersättas av nyare, friskare och vackrare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *