Bli av med bristningar hemma

Av Therese Holm


Är det möjligt att bli av med bristningar utan att lämna hemmet? Kanske, men det beror på bristningens storlek och grad. Som tur är kan regelbundna hemmabehandlingar minska bristningens synlighet, och ibland till och med läka huden vilket får den att inte synas längre! Här är de bästa hemmametoderna mot bristningar.

Hur uppstår bristningar?

Bristningar är inte farliga, men de är inte heller särskilt smickrande. När huden töjs ut eller stramas åt väldigt mycket uppstår en slags skada på huden, som inte lyckas producera tillräckligt med kollagen. Huden kan inte hantera den plötsliga förändringen, och en bristning uppstår. Resultatet blir fula, ärrliknande märken. I början är de röda, men med åren blir de allt ljusare och till sist blir de vita. De vanligaste orsakerna till bristningar är:

  • snabb växt under tonåren,
  • graviditet,
  • snabb viktnedgång,
  • hormonbaserade läkemedel och preventivmedel,
  • snabb viktuppgång.

Bli av med bristningar

God kost

Bristningar gillar inte vitamin K och zink. Om du äter stora mängder av detta kommer huden därför återhämta sig lite snabbare, särskilt om bristningarna precis börjat uppstå. Vitamin K finns främst i tomater, gröna grönsaker och mejeriprodukter. Zink finns i nötter, fisk, pumpafrön och groddar.

Borstning

Att torrborsta kroppen under en massage stimulerar blodcirkulationen och kroppens alla funktioner. Använd en särskilt framtagen borste med naturliga hår. Börja nerifrån, vid fötterna, och rör dig upp mot hjärtat. Fokusera lite extra på områdena som drabbats av bristningar Efter bara två veckor kommer du märka att huden blivit mer elastisk! Torrborstning tar inte särskilt lång tid: tio minuter räcker gott och väl. Efter massagen kan huden lättare absorbera näringsämnen, så passa på att använda en kräm som minskar bristningarnas synlighet.

Naturliga oljor

Naturliga oljor är mångsidiga, starka produkter som ökar hudens elasticitet. Använd dem varje dag (inte bara vid massage) som ett sätt att stärka de balsam och krämer som ska minska bristningars synlighet. Oljorna stärker hudens yttre lager, gör huden mer elastisk, och skyddar dig från nya bristningar.

Body butter med kakao

Smält body butter i ett vattenbad och häll upp ett halvt glas. Blanda detta med två teskedar bivax, en tesked aprikosfröolja, flytande vitamin E, och vetegroddsolja. Häll upp blandningen i en mörk behållare och massera bristningarna med dem ett par gånger om dagen. Om du dessutom tillsätter malda kaffebönor blir krämen exfolierande och främjar hudens elasticitet!

Gel med Aloe

Blanda en fjärdedels glas aloe (helst i gelform) med ett halvt glas olivolja eller sötmandelolja. Tillsätt en tesked vitamin E och en halv tesked vitamin A. Massera försiktigt in blandningen i celluliter och bristningar, gärna flera gånger om dagen.

Träning

Len, fräsch och elastisk hud uppnås främst via träning. Försök därför träna tre gånger i veckan. Om du är upptagen kan du tillbringa en kvart med att stretcha och göra övningar som stimulerar huden och cellerna. Pilates är ett perfekt alternativ eftersom det gör kroppen mer harmonisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *