Spabehandlingar för den deppige

Av Therese Holm


Oavsett årstid kan det hända att man känner sig deppig. På hösten och vintern beror det ofta på det trista vädret: inget solsken, regn och snö, hårda vindar och den jobbiga kylan. På våren och sommaren blir man lätt avundsjuk på de som har semester. Att gå på spa kan vara ett sätt att höja humöret. Behandlingarna får oss att minnas sommarens fina upplevelser. Vi kan helt enkelt glömma kylan ett tag. Dessutom har de en positiv effekt på våra sargade kroppar. Kolla in de här behandlingarna nästa gång du känner dig deppig!

Massage och behandlingar mot deppighet

AYURVEDISK MASSAGE

Det här är en antik massage från indiska Kerala. Behandlingen stimulerar och stärker kroppens flexibilitet, elasticitet och rörlighet. Med andra ord är det perfekt för dig som tränar! Massagen stimulerar även blodcirkulationen och främjar viktnedgång. Ledernas rörlighet ökar. Som en bonus anpassas massagens tryck och hastighet till just dig som person. Massagen får musklerna att slappna av, töjer ut ligamenten, och stimulerar kroppens energi. Metoden verkar på djupet genom att knuffa kroppen tillbaka till sin naturliga avslappnade position, vilket ger en känsla av att man kan röra sig utan begränsningar.

Ayurvedisk massage är helt enkelt till för den som vill ha en välfungerande kropp, till exempel den som tränar eller dansar mycket och vill förbättra sin hållning och flexibilitet. När musklerna slappnar av kan vi enklare hantera den energi som flödar genom kroppen, vilket i sin tur förbättrar vårt välmående.

Massagen ges på en särskilt framtagen tjock matta, som ligger på golvet. Massören använder en varm olja och ayurvediska örter.

ABHYANGA

Det här är en avslappnande ayurvedisk ansikts- och kroppsmassage som renar och återställer kroppens balans. Den stärker kroppen, främjar lymfkörtlarnas flöde, och stärker immunförsvaret. Därför rekommenderas massagen särskilt för depression och dåligt immunförsvar.

Tack vare abhyanga kan trötta, orkeslösa personer få mer energi och plötsligt känna sig starkare. Huden får också sin del: efter massagen blir den mjukare, fastare, och mer återfuktad. Dessutom främjar massagen de inre organens funktioner, vilket bland annat lindrar ryggsmärta och ischias.

PADA ABHYANGA

Denna ayurvediska massage fokuserar på fötterna, vaderna och fotlederna. Den får dig att slappna av genom att massagen stimulerar blodflödet, motverkar åderbråck, och lindrar svullnad och smärta i vaden. Behandlingen motverkar även torra fötter, ömma och/eller stumma ben, och sprickor i hälarna. Med hjälp av massagen kan du slippa vara trött, och minska risken för inflammation i ligament och muskler. Om du till exempel har stukat foten, skadat ligamenten eller råkat ut för frakturer kan behandlingen påskynda din återhämtning.

SHIRO ABHYANGA

Denna ayurvediska huvudmassage slappnar av och friskar upp, samt främjar blodcirkulationen och lymfkörtlarna i ansiktet. Den motverkar sömnlöshet, migrän, samt en torr och kliande hårbotten. Vid behandlingen slappnar spända muskler av, vilket gör att huvudvärk och ömma nackmuskler lindras. Om du känner dig trött i ögonen kan även detta motverkas. Varje shirobehandling bör avslutas med att överflödig olja torkas bort.

MARMA ABHYANGA

Denna ayurvediska ansiktsmassage är en skonsam behandling som slappnar av ansiktets viktigaste punkter (”marma”). På så sätt kan ansiktet slappna av och slippa stress och spänning. Behandlingen renar kroppen genom att stimulera blodcirkulation och vävnadsvätska i ansiktet, vilket hjälper huden återhämta sig. Om massagen utförs regelbundet kan man minska rynkors synlighet och ge ansiktet en naturlig, jämn och fin lyster. Man kan nästan säga att marma är ett naturligt, icke-invasivt ansiktslyft!

PRISHTHA ABHYANGA

Det här är en mycket avslappnande, energigivande ryggmassage. Här används ayurvediska oljor som berikats med örter. Massagen lindrar kronisk ryggsmärta, stelhet i muskler, och nervrelaterad smärta som ischias. Dessutom stimuleras ryggens blodcirkulation och får hela kroppen att slappna av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *