Majsolja: Effekt på hud, hår och naglar

Av Therese Holm


Majsolja används inte bara för att förhöja smaken på såser och sallader. Oljan förbättrar också huden, håret och naglarna! Vad beror det hela egentligen på?

Sammansättning

Majsolja är en av de bästa vegetabiliska oljorna som kan användas för hudvård. Den innehåller hela 85 % omättade fettsyror, nämligen linolsyra (omega 6) och oljesyra (omega 9). Dessutom innehåller oljan vitamin A, C, E och grupp B.

Kosmetiska egenskaper

Oraffinerad och kallpressad olja är den mest hälsosamma versionen. I början är den orange eller röd, men efter behandling blir den gul. Majsolja är en så kallad torrolja, det vill säga att den oxideras vid kontakt med ljus eller fukt. För att bevara dess egenskaper så länge som möjligt bör oljan alltså förvaras på en torr och mörk plats. Majsolja kan köpas i ekologiska matvarubutiker och på internet, medan matlagningsolja naturligtvis finns i vanliga matvarubutiker.

Majsoljans egenskaper är antioxidanta, vårdande, stärkande och återfuktande. Genom dessa egenskaper kan oljan läka skadade celler och motverka deras åldrande.

Kosmetisk användning

Eftersom majsolja är rikt på vitaminer, omättade fettsyror, fytosteroler och andra näringsämnen fungerar oljan på alla hudtyper. Egenskaperna uppskattas särskilt av kvinnor med en blandning av torr och oljig hy, av mogna kvinnor, och av kvinnor med atopisk hy. Majsolja kan även hjälpa till att behandla psoriasis, vilket beror på balansen av omega 3 och 6. Detta lindrar inflammationer samt motverkar torr och flagnande hy.

Även håret mår bra av att behandlas med olja. Regelbunden användning av majsolja resulterar i återfuktat hår och stärkta rötter. Dessutom motverkar oljan extremt håravfall. Detta beror på vitamin K, som gör att du enklare kan absorbera kalcium.

Majsoljans effekt på huden

Majsolja kan användas på både torr och fuktig hy, och återfuktar båda varianterna i en rimlig mängd. Ett par droppar räcker gott och väl. Du kan också använda majsolja i ansiktet, och även här räcker det att massera in en liten mängd. Varför inte prova att hälla i ett par droppar i en kräm eller ett kroppsbalsam också, för att förstärka produktens effekter?

Med hjälp av majsolja blir det enkelt att behandla håret, vilket av många kvinnor anses vara både dyrt och jobbigt. Inte bara måste man hitta rätt kosmetika (som ofta är dyr), man måste också använda den på rätt sätt. Tänk att slippa krångla med schampo, balsam och fler produkter! Lösningen är förstås majsolja. Applicera lite olja i håret (mängden beror på hårets längd och tjocklek, torrhet, och hudens känslighet). Efter en timme bör du tvätta håret med ett schampo utan irriterande ingredienser som SLS och SLES. Nu är du klar!

Att behandla håret med olja har många fler fördelar än en vanlig hårtvätt:

  1. Näring! Majsolja innehåller massor av vitaminer och mineraler som vårdar håret och hårbotten. Exempel på dessa är vitamin A, C samt K, kalcium, magnesium, kalium, jod, och mättade fettsyror.
  2. Förnyelse. Majsolja lindrar irritation i hårbotten, påskyndar cellers förnyelse, och reparerar skadat hår.
  3. Stärkande. Majsolja stärker både håret och dess rötter, samt minskar risken för uttunning och kemiska skador.
  4. Förbättrat allmäntillstånd i håret. Majsolja förbättrar nämligen blodcirkulationen och motverkar mjäll.

Majsoljans effekt på naglar

Naglar kan vårdas med majsolja på samma sätt som hud och hår. Applicera ett par droppar på naglarna och nagelbanden. Vänta tills den absorberas eller tvätta bort den efter ett tag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *